Openbare lezingen

Door de Bredase Loges van Vrijmetselaars en Odd Fellows wordt  jaarlijks een lezing aangeboden in de Waalse Kerk en Open Dagen georganiseerd.


In 2017 is door de Vrijmetselaars Loge ‘Geef U Zelf’ het plan opgevat om eens per jaar een lezing voor het Bredase publiek te organiseren.
Haar moederloge
‘Het Vrij Geweeten’ heeft zich direct bij dat initiatief aangesloten.
In 2018 hebben de gemengde Vrijmetselaars Loge ‘Arcade’ en de Odd Fellow Loges: ‘Gaia Rebekkah’ (vrouwen) en ‘Turfschip’ (mannen) zich bij dit initiatief aangesloten.

Het doel van deze loges is als volgt:
Wij willen alle bewoners van Breda en omgeving (verder) inspireren / meer kennis laten opdoen op levensbeschouwelijk gebied en daarnaast willen wij de Vrijmetselarij en de Odd Fellows meer deel uit laten maken van de samenleving.

Ook willen we de Loges meer bekendheid geven d.m.v. een Open Dag
In het najaar zal er weer een Open Dag worden georganiseerd in het logegebouw aan de Ginnekenweg 141 te Breda.

Wat ons, de loges, bindt is, op basis van eerlijkheid en in de beslotenheid van de Loges, te werken in respect, vertrouwen en verdraagzaamheid aan ons zelf en daarmee aan een betere wereld. Dit doen wij door continue op zoek te zijn naar dat wat verbindt en niet naar dat wat scheidt.


Openbare lezing 2019:
Goud, Roem en de Liefde van Vrouwen

De openbare lezing van 2019 werd op 28 maart 2019 gehouden door Dr. Maria Kardaun. Centraal stond de de mythe van Jason, Medea en het Gulden Vlies. Mevrouw Kardaun voorzag dit oeroude verhaal van een hedendaagse Jungiaanse interpretatie en gaf antwoord op de volgende vragen:

Wat kunnen we vandaag de dag nog leren van de avonturen van Jason, Medea en het Gulden Vlies?
Welke spiegel houdt dit oeroude Griekse verhaal ons Westerlingen voor?
Op welke blinde vlekken maakt het ons attent?
Wat vertelt het over man-vrouwverhoudingen?
Over tijdloze migratieproblematiek? Over de menselijke hoogmoed?


Openbare lezing 2018:
“De relatie tussen goed en kwaad”
Op 19 april 2018 gaf Jan Keij, filosoof, zijn visie over:
“Is het kwaad in de wereld een goddelijke ontsporing? Een tekort van de schepper van hemel en aarde? Kan het kwaad in de wereld verzoend worden met de idee van een goede God als schepper? Of is onze vaak wrede wereld eerder het resultaat van een duivelse daad? Centraal stond de filosoof Levinas.

“Voor alle duidelijkheid: aan theologie zal ik niet doen. Integendeel, mijn verhaal zal door en door aards zijn en uitgaan van menselijke ervaringen”. J.A. Keij, 19 april 2018

 


 

 

Jason, Medea en het gulden vlies